luni, 23 ianuarie 2012

Briose cu visine

BRIOSE CU VISINE


Ingrediente:

- 100 gr zahar;
- 100 gr unt;
- 300 gr faina;
- 1 pliculet praf de copt;
- 2 oua;
- 150 ml lapte;
- 1 lgt esenta de vanilie;
- coaja rasa de la o portocala (si/sau lamaie);
- visine fara samburi (proaspete sau din compot);
- glazura de ciocolata si/sau zahar pudra pentru ornat.


Mod de preparare:

Inainte de a face aluatul, visinele, curatate de samburi, se lasa la scurs.

Untul se topeste impreuna cu zaharul...


...se bat cele doua oua si...


...se adauga peste untul topit...




...apoi se adauga si esenta de vanilie, coaja de portocala...



...si treptat, laptele.


Se ia de pe foc, dupa care se adauga faina treptat, care in prealabil a fost cernuta impreuna cu praful de copt si se omogenizeaza.


Se pregatesc formele pentru briose, si se adauga mai intai un strat de aluat, apoi visinele curatate de samburi si date prin faina, dupa care un ultim strat de aluat. In varf se poate decora cu o visina, mai multe sau niciuna.

Se introduc briosele la cuptor pentru aproximativ 30-35 de minute la foc mediu (in functie si de cuptor, verificati cu o scobitoare, inainte de a le scoate).

Dupa ce s-au racit se pot orna cu glazura de ciocolata sau se pot pudra cu zahar. Eu nu am facut niciuna, nici alta, din lipsa de timp, dar sunt foarte bune si simple :) .



Este o reteta simpla, iar rezultatul delicios ;)).


Sursa: Revista "Practic in bucatarie"

marți, 3 ianuarie 2012

Prajitura Milch Schnitte

PRAJITURA MILCH SCHNITTE

Ingrediente:

Blat:

- 4 oua;
- 120 gr zahar;
- 100 gr faina;
- 15 gr cacao;
- un praf de sare.

Crema de lapte:

- 200 ml frisca;
- 175 gr lapte condensat;
- 100 ml lapte;
- 6 gr gelatina;
- 1 lingura - doua de miere;
- 1 lingurita esenta de vanilie.

Mod de preparare lapte condensat:

In caz ca nu gasiti laptele condensat il puteti prepara acasa dupa urmatoarea reteta foarte simpla:

- 75 ml apa fierbinte;
- 60 gr unt;
- 40 gr zahar;
- 60 gr miere;
- 110 gr lapte praf (laptele praf trebuie sa fie proaspat);
- 1 lingurita esenta de vanilie.

Se bate untul cu zaharul, se adauga apa, mierea, esenta de vanilie, laptele praf si se omogenizeaza. Nu va faceti griji dupa ce adaugati apa fierbinte in crema de unt, amestecul isi va reveni dupa ce adaugati laptele praf, cu conditia ca acesta sa fie, cum spuneam si mai sus, proaspat.
Din aceste ingrediente iese aproximativ 250 gr lapte condensat.





Mod de preparare foi:



Galbenusurile se bat cu zaharul (din care se mai pastreaza aproximativ 2 linguri pentru albusuri).


Dupa ce s-a topit zaharul, iar galbenusurile s-au deschis la culoare, se adauga cacao impreuna cu faina, care au fost cernute in prealabil. Le puteti amesteca inainte de a le adauga in crema de galbenusuri pentru a fi mai usor.


Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Dupa ce sunt spuma adaugam si cele 2 linguri de zahar ramase si continuam sa batem pana cand se dizolva zaharul.


Adaugam si albusurile in crema si amestecam usor pana se omogenizeaza.




Impartim compozitia in doua si coacem, pe rand, 2 foi, in tava tapetata cu hartie de copt, la foc mediu timp de aproximativ 10 min.




Mod de preparare crema:

Punem gelatina la inmuiat in apa rece. Eu am folosit foi , dar se poate folosi si gelatina praf.


Laptele condensat se amesteca cu 50 ml lapte.


Batem frisca...


... dupa care adaugam in ea crema de lapte , mierea si esenta de vanilie.


Gelatina se topeste in 50 ml lapte cald, conform intructiunilor de pe plic, dupa care se adauga in crema si se omogenizeaza.


Crema se toarna intre cele doua foi, intr-o forma de tort cu pereti detasabili, si se lasa la frigider pentru cateva ore.
Se poate orna cu ciocolata topita si onramente colorate sau se poate lasa simpla.




Sursa: http://savalaura.blogspot.com/2009/05/milch-schnitte.html