miercuri, 31 august 2011

Tort cu crema de branza

TORT CU CREMA DE BRANZA


Ingrediente:

- 300 gr piscoturi;
- 500 gr branza de vaci cremoasa;
- 2 linguri smantana;
- 150 gr zahar;
- 1 plic zahar vanilat;
- o esenta vanilie;
- o esenta rom;
- 50-100 gr stafide (eu am folosit curmale, ca nu mai aveam stafide);
- 150 gr capsuni, le-am inlocuit cu visine conservate;
- 2 cani de cafea pregatita mai slaba, inlocuita, de asemenea, cu sucul lasat de visinele din borcan dulce-acrisor ;;) ;
- 100 gr ciocolata cu lapte.


Mod de preparare

Branza se amesteca cu smantana, esenta de vanilie...


...zaharul si zaharul vanilat...


Se mixeaza toate ingredientele pana rezulta o crema, care sa nu fie prea moale.



Intre timp se topeste ciocolata pe bain-marie.


Iar curmalele taiate cubulete (care trebuiau sa fie stafide), lasate in prealabil la inmuiat in apa calduta cu esenta de rom, dupa care scurse, se adauga in crema de branza.


Pisocturile insiropate in suc de visine se aseaza intr-o forma de tort detasabila.


Se adauga crema de branza...


...visinele scurse in prealabil...


....ciocolata topita...
Si inca un strat de piscoturi insiropate.


Se decoreaza cu fructe si cu jeleu, sau cu orice altceva dupa preferinte si se da la rece pentru minim 2-3 ore.


Se scoate din forma , se pozeaza :D si se serveste.






Sursa: revista Practic in bucatarie, nr7/2011

P.S. Este un tort simplu de facut care nu necesita foarte mult timp.

Papanasi


PAPANASI

Ador papanasii... ii fac ffffffffoarte rar pentru ca nu imi place sa prajesc alimente, oricare ar fi ele, mai ales sa le scald in ulei incins si sa sara uleiul, nu suport deloc acest lucru... insa papansii de la restaurant desi arata mult mai frumosi decat ai mei , au mai mult gust a gogoasa decat a papanasi cu branza.
De curand am achizitionat de la un festival, o dulceata de afine, si am zis ca e "musai" ca in urmatoarele zile sa fac papansi (personal am un fix cu papansii cu smantana si dulceata de afine :P ). Am cautat pe internet o alta reteta, pentru a mai diversifica lucrurile (foarte putin de fapt, ca la urma urmei tot papanasi se cheama ;)) ) si am fost foarte multumita de "rezultatele" care au disparut in 30 de minute maxim :) si care tot nu au fost suficiente pentru unele persoane ;)).

Ingrediente:

- 500 gr branza de vaci;
- 70 gr zahar;
- coaja rasa de la o lamaie;
- 2 oua;
- o lingurita bicarbonat de sodiu stins in 2-3 lingurite de zeama de lamaie;
- 200 gr faina + faina pentru formarea papanasilor;
- un praf de sare;
- ulei pentru prajit.


Mod de preparare


Se amesteca branza de vaci cu un praf de sare...


...zaharul, ...


...coaja de lamaie si ...


doua galbenusuri.


Se bat albusurile spuma.


In compozitia de branza se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si...


...albusurile spuma, amestecandu-se usor.


Se adauga 200 gr faina si se omogenizeaza compozitia.



Dupa ce am presarat faina pe suprafata de lucru, formam papanasii din compozitia pregatita.


Se prajesc in ulei, la foc mediu, pe ambele parti.


Se servesc calzi cu smantana si, bineinteles, dulceata de afine... iamiii... ;))




Sursa: http://gabrielacara.blogspot.com/2009/04/papanasi.html

P.S. Puteti dubla cantitatile daca sunt mai mult de 4 persoane care doresc papanasi ;)) .

Tort "Hrana Zeilor"


TORT "HRANA ZEILOR"


Ingrediente

- 300-400 gr piscoturi;

- 4 oua;
- 6 linguri zahar;
- 2 linguri faina;
- 1/2 l lapte;
- 1 plic gelatina;
- 1/2 l frisca;
- cateva visine (nu le-am cantarit);
- 100 gr ciocolata cu lapte topita pe bain-marie (din care eu am facut si figurinele de ciocolata pentru decor).


Mod de preparare

Pentru crema se bat 4 galbenusuri cu 6 linguri zahar.
Se adauga 2 linguri de faina si 1/2 l lapte.




Aceasta compozitie se pune la fiert si se amesteca incontinuu pana cand se ingroasa, dupa care se ia de pe foc si se adauga gelatina inmuiata in prealabil in apa rece , timp de 10 minute.



Se bat albusurile spuma ...


...se bate si frisca.


Se omogenizeaza crema de galbenusuri si lapte, dupa ce s-a racit putin, cu frisca batuta si cu albusurile spuma.


Intr-o forma de tort detasabila, se aseaza un rand de piscoturi insiropate ...


... un rand de crema ...


... o mana de visine curatate de samburi ...


...putina ciocolata topita... iar un rand de piscoturi si ultimul strat de crema.


Se da la frigider pentru minim 3 ore.
Dupa ce a fost scos din forma tortul de decoreaza dupa preferinte. Eu am folosit forme de ciocolata si dulceata de visine.








Sursa: revista Practic in bucatarie, nr.8/2011

P.S. Nu stiu exact de ce tortul se cheama "Hrana Zeilor", dar crema este extraordinar de buna si pufoasa. Am ales sa adaug in plus ciocolata si visine, deoarece aceasta crema nu este foarte dulce.

Prajitura cu visine



PRAJITURA CU VISINE

Ingrediente

Pentru aluat:
- 50 gr amidon;
- 200 gr faina;
- 1 ou;

- 60 gr zahar;
- 125 gr unt (sau margarina);

- 1 varf cutit praf de copt.




Pentru umplutura:
- 400-500 gr visine;
- 2 oua;
- 200 ml smantana;
- 100 gr zahar;
- 1 plic zahar vanilat;
- 20 gr amidon.
De asemenea, mai trebuie faina, prin care sa fie trecute visinele inainte de a fi asezate in tava.



Mod de preparare

Aluat

Intr-un castron se cerne faina si amidonul. Se adauga oul, zaharul, untul si praful de copt.


Se framanta un aluat, dupa care se pune intr-o folie si se da la frigider pentru aproximativ 30-40 minute.



Crema

Se separa cele doua oua.
Galbenusurile se amesteca cu smantana, zaharul, zaharul vanilat si amidonul.


Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga in compozitia de galbenusuri si smantana.


Din aluatul scos de la frigider, se intinde o foaie care sa acopere fundul si peretii formei in care urmeaza sa fie coapta prajitura, tava care a fost in prealabil unsa cu unt.


Visinele spalate si curatate de samburi , in cazul in care sunt proaspete. Daca sunt folosite din borcan (cum am avut eu), lasate la scurs inainte de a incepe sa pregatim prajitura.
Si un lucru foarte important, trecute prin faina. Ceea ce eu am uitat sa fac iar aluatul nu a iesit prea grozav, din pacate :( ...


Crema se toarna peste visine, dupa care prajitura se da la cuptorul preincalzit si se lasa aproximativ 40-50 min la foc mediu (cel putin cam atat a stat la focul mediu de la cuptorul meu ;)) ).



Am presarat deasupra prajiturii doar putin zahar pudra...






Sursa: revista Practic in bucatarie, nr.8/2011

P.S. Crema dulce de deasupra in combinatie cu visinele acrisoare este delicioasa, daca se trec si visinele prin faina , prajitura poate deveni chiar extraordinara ... data viitoare :)) .