sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Tort cu ciocolata alba si neagra

TORT CU CIOCOLATA ALBA SI NEAGRA


Ingrediente



Blat

- 6 oua;

- 6 linguri zahar;

- 5 linguri faina;

- 1 lingura cacao;

- 2 linguri ulei;

- 2 plicuri zahar vanilat;

- un varf de sare.



Crema de ciocolata alba

- 200 gr ciocolata alba;

- 200 ml frisca;

- o fiola esenta de vanilie.



Crema de ciocolata neagra

- 200 gr ciocolata neagra;

- 200 ml frisca;

- o fiola esenta de rom.



Sirop

- o cana de apa;

- jumatate cana de zahar;

- o lingura esenta de rom.



Ornat

Fondant Marshmallow sau

Glazura de ciocolata - 200 gr ciocolata, 100 gr frisca lichida, 50 gr unt.





Mod de preparare



Blat



Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul, un pic de sare si zaharul vanilat. Se amesteca galbenusurile cu uleiul. Cand albusurile sunt batute bine (compozitia nu mai curge) se incorporeaza galbenusurile, faina si cacao cernute si amestecam cu o lingura pana se omogenizeaza. Turnam compozitia astfel obtinuta intr-o forma de tort, in care am pus foaie de copt, si bagam la cuptorul preincalzit. Folosim o scobitoare pentru a verifica cand e gata, cand scobitoarea este uscata putem scoate blatul de la cuptor.






Crema de ciocolata alba si de ciocolata neagra




Ambele creme se prepara la fel. Eu am folosit ciocolata de menaj, dar se poate folosi orice fel de ciocolata.








Ciocolata se amesteca cu frisca, esentele de vanilie, respectiv rom, si se pune la foc mic, pana cand se dizolva ciocolata.



Se lasa sa se raceasca apoi se spumeaza cu mixerul.




Sirop

Se fierbe apa si cu zaharul. Dupa ce s-a racit se adauga esenta de rom.


Dupa ce s-a racit si blatul, il taiem in 3 foi. Se insiropeaza prima foaie, adaugam ciocolata alba sau neagra dupa preferinte :), apoi puneam ce-a de-a doua foaie, o insiropam, adaugam a doua crema de ciocolata, si in final se pune si ultima foaie de blat insiropata la randul ei. Pentru ansamblarea tortului am folosit o forma de tort detasabila pentru a fi mai usor :).


Lasam tortul la frigider pana se raceste.




Il acoperim cu fondant sau cu...










... glazura de ciocolata si ornamente din fondant.

Ingredientele pentru glazura se tin pe foc mic pana cand se topeste ciocolata si untul, si se omogenizeaza compozitia. Lasam glazura putin sa se raceasca dupa care acoperim tortul cu ea.


vineri, 21 ianuarie 2011

Fondant Marshmallow

FONDANT MARSHMALLOW


Ingrediente

- 100 gr marshmallow;
- 2-3 linguri de apa;
- 1 lingura ulei;
- zahar pudra cat cuprinde;
- optional colorant.



Mod de preparare


De obicei cumpar marshmallow cat mai deschis la culoare, cum sunt cele care apar in poza de la ingrediente (la care am uitat sa mai fac poze la etape :) ). Marshmallow alb nu gasesc in magazine, din pacate. Cele din pozele de la etape nu le recomand, nu mi-a placut deloc culoarea care a iesit , chiar daca am pus eu colorant rosu. De asemenea, colorantii lichizi de prin hypermarketurile de la noi nu sunt deloc de calitate, sper sa reusesc intr-o zi sa-mi cumpar coloranti adevarati :D, pentru culori frumoase :) .

Deci... sa revin la reteta...

Punem pe bain-marie, marshmallow-ul cu 2-3 linguri de apa (2 linguri daca punem si colorantul acum). Le lasam pana se topesc, amestecand din cand in cand.





De asemenea, merg topite si la cuptorul cu microunde.


Cand s-au topit complet, le luam de pe foc si adaugam o lingura de ulei.



Apoi incepem sa adaugam zaharul putin cate putin si amestecam.




Cand nu mai putem amesteca cu lingura, rasturnam marshmallow-ul pe o suprafata pe care am pus in prealabil zahar pudra.

Il framantam ca pe un aluat, adaugand zahar cand este necesar, pana cand capata consistenta plastilinei.







Punem fondantul intr-o punga si il pastram intr-un loc uscat si racoros. O folosim pentru acoperirea torturilor si ornamente, la temperatura camerei.




P.S. - Scuze pentru ultimele doua poze care nu au iesit prea bine, dar ma grabeam si nu am mai verificat pe aparatul foto cum au iesit :P.